8 قدم تا ساخت موشن گرافیک: پشتصحنه موشن گرافیک آسان بورس
همهی ما ممکن است در مورد موشن گرافیک اطلاعاتی داشته باشیم، یا وقتی یک موشن گرافیک میبینیم، ساخت اون بهظاهر آسان بیاد، اما وقتی به اجرا میرسیم همهچیز متفاوت میشود. از نوشتن سناریو گرفته تا سبککار و متحرکسازی، همیشه چالشهای مختلفی داره و گذشتن از سد این چالشها، گاهی وقتها پیچیده میشود.
ما توی این مقاله قصد داریم در 8 قدم، با بررسی پشتصحنه موشن گرافیک آسان بورس، مراحل ساخت یک موشن گرافیک و چالشهای موجود توی یک پروژه را مطالعه کنیم.
پس تا آخر مقاله با ما همراه باشید.
قدم اول: سناریونویسی
هدف از ساخت موشن گرافیک، رساندن یک پیام در قالب تصاویر متحرک به مخاطب است. این پیام میتواند معرفی یک محصول باشد، یا اطلاعرسانی برای یک موضوع.
سناریونویسی اولین قدم برای ورود به یک پروژه موشن گرافیک است. چون در این قسمت، مشخص میشود که ما میخواهیم به مخاطبمان چه بگوییم و چجوری بگوییم!
«چه بگوییم» یعنی همان پیاممان و «چجوری بگوییم» یعنی قسمت ادبی، جملهبندی و لحن متن یا بهعبارتدیگر یعنی «چیدن ساختار پیاممان در قالب متن».
در پروژه موشن گرافیک آسان بورس، کارفرما به ما یک نسخه از سناریوی مدنظرش را داد اما نیاز به ادیت داشت و برای تبدیلشدن به یک سناریوی موشن گرافیک فاصله داشت. ما برای اینکه بتوانیم ادیت های لازم را اعمال کنیم، برای کارفرما یک فایل بریف آماده کردیم که شامل سوالاتی مربوط به سازمان و فرآیند کاریشان میشد و از آنها خواستیم که با دقت و بهطور کامل به سؤالات پاسخ دهند. این اتفاق افتاد و با ادیت هایی که روی سناریو اعمال شد، رسیدیم به این متنی که در زیر میبینید.
قدم دوم: ضبط نریشن یا گفتار متن
برای پیشبرد این مرحله ما چند نمونه صدای گوینده به همراه پیشنهاد خودمان، برای صدایی که به این پروژه میآمد را به کارفرما ارائه دادیم. با توجه به انتخاب کارفرما و پیشنهاد ما، صدای گوینده ضبط شد و به صدایی که روی کار میشنوید، تبدیل شد.
نکته: بعضیها معتقدند که ضبط نریشن باید بعد از مرحله سناریونویسی انجام شود، اما عدهای معتقدند که در این مرحله نیاز به صدای شاهد است و در مرحله آخر باید صدا ضبط شود که گوینده، خروجی موشن گرافیک را ببیند و با توجه به حس و حال کار، متن را بخواند. این مورد برمیگردد به تصمیم کارگردان که در یک مقالهی دیگر بهطور مفصل آن را بررسی میکنیم.
قدم سوم: دکوپاژ یا تقطیع پلانها
در این مرحله، وقت آن رسیده که برای خط به خط سناریویی که نوشتیم، تصاویری خلق کنیم؛ اما چجوری؟!
اولازهمه باید متن سناریویی که داریم را پلان بندی کنیم، یعنی جمله یا جملاتی که به هم مربوط و پیرامون یک موضوع خاص هستند را یک پلان در نظر بگیریم و با توجه به نریشنی که توسط گوینده ضبطشده، تایم آن پلان را بنویسیم. حالا فکر میکنیم که برای جمله یا جملههایی که در این پلان گفته میشود، چه اتفاقی بیفتد و چه چیزی نمایش داده شود که پیام ما بهصورت تصویری به مخاطب منتقل شود. در این قسمت باید حواسمان به ریتم و تایمینگ کار، ترکیببندی فریم، حرکت دوربین، پلان قبل و بعد و تبدیلشدن پلانها به هم باشد. برای اینکه بتوان این مرحله را بهراحتی ای که در متن گفتهشده انجام داد، مستلزم این است که ما خوب تصورکنیم، کارهای حرفهای زیادی دیده باشیم و تجربه داشته باشیم و این فرآیند را مدام تکرار کنیم تا بهراحتی و بهترین شکل، سناریو کارمان را دکوپاژ کنیم.
ما در این مرحله با توجه به سناریویی که نوشته بودیم، یک کلیاتی از کار در ذهنمان شکل گرفت اما نیاز به پخته شدن بیشتری داشت. برای همین شروع کردیم به دیدن کارهای حرفهای و بررسی انواع رفرنسها تا به کانسپتی که میخواستیم رسیدیم و آن را نوشتیم. سپس دکوپاژ تکمیلشده را برای کارفرما ارسال کردیم تا بهصورت متنی، متوجه کلیات کار شود.
در این پروژه، این مرحله تقریباً یک روز زمان برد!
قدم چهارم: طراحی استوری برد
همانطور که در مرحله قبل گفتیم دکوپاژ را برای کارفرما ارسال کردیم و به ما تائید دادند؛ اما تصور هر شخصی از یک متن متفاوت است و ممکنه است هر جوری که متن را میفهمد، آن را تصور کند. پس وارد مرحلهی استوری برد میشویم.
استوری برد پانلهای تک فریمی است از پلان به پلان دکوپاژ که در آن ترکیببندی کار و آنچه قرار است دیده شود، کشیده میشود. استوری برد میتواند بهصورت دستی یا بهصورت نرمافزاری طراحی شود. هدف به تصویر کشیده شدن دکوپاژ است.
ما برای اینکه کارفرما از تایمینگ و ریتم کار نیز مطلع شود، فریمهای استوری برد را کنار هم گذاشتیم و نریشن را زیر آن قراردادیم و یک استوری ریل کوچک به کارفرما تحویل دادیم.
در مرحلهی استوری برد مسیر راه واضح میشود و تقریباً خروجی کار مشخص میشود، برای همین از کارفرما خواستیم که با دقت زیادی این مرحله را بررسی کند و چند روزی در این مرحله زمان گذاشتیم که ارزشش را هم داشت و باعث شد بعد از تکمیل این مرحله کمترین ادیتی را در طول کار داشته باشیم.
در این پروژه، این مرحله تقریباً 3-4 روز زمان برد!
قدم پنجم: تصویرسازی
در این مرحله، آنچه در استوری برد بهصورت کلی کشیده شده بود، با جزئیات، ترکیببندی و رنگبندی شده، تصویرسازی میشوند.
ما در این مرحله، چون استوری برد را در نرمافزار طراحی کردیم، پس از تائید کارفرما، فقط نیاز به رنگبندی و تغییرات جزئی داشت که آنها را اعمال کردیم و طبق پالت رنگی، رنگبندی کار را انجام دادیم.
در موشن گرافیک آسان بورس، مرحله تصویرسازی در نرمافزار ایلستریتور انجام شد.
در این پروژه، این مرحله تقریباً دو روز زمان برد!
قدم ششم: انیمیت یا متحرکسازی
رسیدیم به مرحله شیرین انیمیت!
در این مرحله به تصویرهایی که در مرحله قبل طراحیشده، طبق دکوپاژ، جان میبخشیم و توهم حرکت را ایجاد میکنیم. هرچه این توهم حرکت واقعیتر و نرمتر اتفاق بیفتد، شما کارتان را خوب انجام دادید. البته در این مرحله نکات و تکنیکهایی وجود دارد (ازجمله قوانین 12 گانه انیمیشن) که در یک مقالهی دیگر، بهطور کامل آنها را بررسی میکنیم.
ما بخش انیمیت را در نرمافزار افترافکتس انجام دادیم و در این بخش از تکنیکهایی مثل Fake 3D برای ریگ سر کاراکتر و باز شدن در لپتاپ استفاده کردیم.
در این پروژه، این مرحله تقریباً 5 روز زمان برد!
در ویدیو میتوانید تایم لپس پشتصحنهی مرحله انیمیت را ببینید.
مرحله هفتم: موسیقی و صداگذاری
در این مرحله با توجه به حس و حال کار، برای پروژه موسیقی ساخته میشود و برای واقعنمایی و باورپذیری حرکتها و همچنین اثربخشی آنها، برای حرکتها افکتهای صوتی طراحی میشود. (البته طراحی صدا و موسیقی یک تخصص است که بهخودیخود نیازمند علم و تجربه است)
ما این مرحله را در نرمافزار پریمیر انجام دادیم و موسیقی و افکتهای صوتی را با توجه به خواستهی کارفرما از فایلهای آرشیوی استفاده کردیم.
در این پروژه، این مرحله تقریباً نصف روز زمان برد!
مرحله هشتم: شیرینی حس خلق کردن!
در این مرحله میتوانید از کارتان خروجی بگیرید و ازآنچه خلق کردید لذت ببرید.
خروجی موشن گرافیک آسان بورس را هم در ویدیو زیر ببینید و نظرتان را برای ما بنویسید.
0 دیدگاه